Ruralitats, gentrificació, alternatives…

Addend. Dissabte 18 maig 2024. 11 h

Presentació del llibre Les manualitats com una de les Belles Arts, d’Olga Olivera-Tabeni, obra editada per Comissariat-Addend i que està inspirada en la família Giraldo, pastors transhumants del Priorat.

Les manualitats com una de les Belles Arts és la neotoponímia vegetal genèrica d’urbanitzacions del litoral i prelitoral tarragoní: plantes estereotipades fetes amb origami, mapes que localitzen finques immobles que han estat embargades en aquestes urbanitzacions, i carrers florals a conseqüència de l’especulació immobiliària. Aquesta realitat contrasta amb el mode de vida basat en l’autoconstrucció i el bé comunal que promou la família Giraldo, amb la qual cosa es revelen dues realitats juxtaposades que, malgrat tot, viuen i conviuen l’una al costat de l’altra i que, de fet, configuren els nous paisatges i encreuaments de l’antropocè.

Hi haurà un debat obert amb l’objectiu de confrontar maneres de viure en l’àmbit rural i les seves problemàtiques, amb Olga Olivera-Tabeni, Laia Aleu Barnadas, Oriol Ponti, Dani Giraldo i Eulàlia Fargas.

Olga Olivera-Tabeni: “Els seus treballs es poden entendre com a espais de resistència i dissidència a l’ordenament econòmic actual, el capitalisme imperant. Partint de processos d’investigació, combat l’amnèsia col·lectiva i assenyala els mecanismes de discriminació i d’explotació que el sistema polític i econòmic fa servir sobre el territori i les persones”.

Laia Aleu Barnadas: Des del punt de vista acadèmic, soc investigadora predoctoral en psicologia social, estudio la gentrificació rural des d’una perspectiva psicopolítica: examino com aquest fenomen afecta la relació de les persones amb els pobles, i les relacions de poder més amplis on s’emmarquen els processos de transformació rural. Pertanyo al Grup de Recerca en Interacció i Canvi Social (GRICS) a la Universitat de Barcelona. Com a activista, actualment participo en Torrent, una plataforma veïnal contra la gentrificació urbana al barri de Gràcia, a Barcelona.

Oriol Ponti: Economista i activista amb un ampli historial en moviments socials i reivindicatius, com la Plataforma pel Siurana (http://riusiuranaviu.cat/).

Dani Giraldo: Pastor transhumant amb una llarga experiència en el coneixement de l’entorn rural, l’autoconstrucció, els models de vida alternatius, l’obertura de noves vies de transhumància, l’elaboració de formatges…

Associació Manou (productes alimentaris artesans) (https://www.oidà.cat/associacio-manou)

Associació Cingle Vermell (recuperació d’oficis desapareguts) (https://www.alforja.cat/associacio-cingle-vermell/)

Eulàlia Fargas: Xef i educadora. Especialista en educació alimentària. És autora dels llibres Jo també cuino i Cuinem junts.

Inclou dinar comunitari [de pastor]: vermut, amanida de plantes silvestres, cabrit i formatges.

Cal confirmar l’assistència. Places limitades. 
El preu és de 20 € i inclou el dinar comunitari.

Addend compta amb servei de residència. Si us hi voleu allotjar —abans o després de la jornada— quan feu la reserva ho heu d’especificar. El preu és de 30 €/nit (les habitacions són compartides; i hi ha una cuina comunitària), més d’un dia 26 €/nit.

Formulari confirmació d’assistència

  Ruralitats, gentrificació, alternatives

  Dinar comunitari SiDinar comunitari No

  Feu l'ingrés al compte núm. ES18 1491 0001 2520 2960 6924

  CONSENTIMENT EXPLÍCIT PER ESTAR A LA BASE DE DADES DE COMISSARIAT
  Amb motiu del nou Reglament General de Protecció de Dades (Reglament (UE) 2016/679). Necessitem que ens doneu el consentiment explícit per estar al nostre mailing i poder rebre informació sobre activitats i serveis que puguin ser del vostre interès.
  Des de l'Associació Comissariat us volem informar que continuarem tractant les vostres dades personals amb cura i responsabilitat i que només en farem ús per tal d'informar-vos de les activitats i projectes que duguem a terme. En cap cas les vostres dades seran comunicades o compartides amb tercers.

  Doneu el consentiment per posar les vostres dades de contacte a la base de dades de COMISSARIAT?
  Si, vullNo, gràciesJa rebo els vostres correus, i vull continuar rebent-los.

  Estructura addicional de creació i adequació de potencial específic