Comissariat [associació]

Comissariat [associació]

Apartat 430. 43200 Reus [Baix Camp]
Carrer de l’Obac, 50. 43361 La Morera de Montsant

  1. Associació

COMISSARIAT, associació sense fins lucratius.

Els fins de l’associació són:

Impulsar, desenvolupar i promoure iniciatives i programes de creació contemporània.

La recerca, la conceptualització, la produccio i la difusió, de propostes multidisciplinàries d’art, cultura i pensament contemporani, donant especial importància a les que tinguin com a referent conceptual i formal les comarques meridionals de Catalunya, que les activi, les estudii i les analitzi.

Generar les estratègies escaients per dur a terme aquests objectius, i facilitar i optimitzar les condicions per al desenvolupament de les pràctiques artístiques contemporànies i per dignificar les seves condicions de treball.

Fomentar la reflexió i l’anàlisi de la situació, del sector i de l’àmbit cultural en que es desenvolupen les nostres activitats.

Pel que fa a l’àmbit social potenciar els aspectes pedagògics, enfortir el teixit cultural i fomentar el servei públic.

Per aconseguir les seves finalitats, l’associació realitza les activitats següents:
Programacions, produccions, edicions, tallers, xerrades i debats, en diversos formats físics, analògics i digitals.

  1. Activitats

2.1. Fenici

Aquesta revista, de la qual es van editar deu números entre 1985 i 1993, amb un tiratge mitjà de dos mil exemplars de cadascun, editada en llengua catalana i en alguns casos amb separata en anglès i castellà, va oferir un ampli panorama de l’activitat literària i artística de Reus i la seva àrea d’influència, a més d’obrir les pàgines a activitats de caire estatal i internacional susceptibles de ser incloses en la revista. Cada número era editat en format A3 (excepte el darrer, que és una cinta de vídeo) amb la voluntat de presentar-se com una peça artística, tot tenint en compte la difusió que es feia de dissenyadors, joiers, músics… mitjançant exemplars de la seva pròpia obra; és a dir, que en cada número s’incloïa, per exemple, un disc, una casset o una peça de joieria. Així mateix, tots els números es van presentar a Reus i altres ciutats, amb un seguit d’actes adients al contingut de la revista: recitals, concerts, actuacions, performances

2.2. Talp Club

Talp Club és una programació de cultura contemporània que, des de l’any 1996 fins l’any 2003, impulsa activitats de caire experimental i eclèctic a Reus. Talp Club omple el buit que hi ha sobre la difusió d’interdisciplinarietats, basculant entre les arts visuals, musicals, literàries i escèniques. Talp Club pretén ser, alhora, un eix catalitzador i un revulsiu del món artístic de la comarca. Les seves activitats, d’acord amb les seves característiques, es duen a terme en diversos espais públics i privats de la ciutat en programació volant que els utilitza segons les seves necessitats. Tots els actes són de franc.
Aquesta programació, amb totes les contradiccions del treball viu que encara no ha passat pel sedàs de la història i amb la intenció de produir feedback amb l’espectador i allunyar-lo de la seva habitual passivitat, intenta crear una plataforma a base d’informació directa que permeti la diversificació de conceptes, que contempli la vessant pedagògica i la incorporació de treballs de creació amb discursos autòctons, així com la interrelació amb programacions paral·leles que comencen a generar-se en altres ciutats.

2.3. Priorat Centre d’Art [www.prioratcentredart.cat]

  1. Publicacions

3.1. Publicacions monogràfiques
Les següents publicacions monogràfiques van començar a ser editades l’any 1994:
Artista/Públic

Em Preocupa el Dirigisme Cultural que Exerceixen els Governs

Del Jardí de Maria (textos de creadors de la Catalunya Nord)
Talp Club 96 (resum de les activitats de 1996, amb textos escrits pel públic assistent)
Vigència de la Metàfora

Dijous.Remesa / Divendres.Comanda (amb textos d’Enric Casassas)
Perifèria (versió paper)
Perifèria (versió CD-ROM)
In Situ – Audiopoètiques 2

Ensenyament i Cultura Visual

Trienni (CD amb temes de tots els artistes sonors que van participar en la programació de Talp Club en el període 1996-1999)
Ideologia, Àdhuc
Ideologia_2
PHN

3.2. Altres edicions
Esquerp núm 1
Esquerp núm 2
Esquerp num 3
Esquerp és una publicació amb aspiracions de continuïtat que, per mitjà d’entrevistes, presenta visions de creadors que desenvolupen el seu treball dins les diverses vessants de la cultura contemporània més compromesa i experimental, amb la finalitat d’oferir un ventall, com més representatiu millor, de la creació catalana contemporània. Cadascuna de les entrevistes ha estat realitzada per persones afins al personatge entrevistat. Un total de 48 pàgines en format 29,7 x 29,7 cm i amb un tiratge de 2.000 exemplars, editat en català i en anglès.

Qui a qui. Qui aquí? núm. 1
Qui a qui. Qui aquí? núm. 2
Qui a qui. Qui aquí? núm. 3
Qui a qui. Qui aquí? és una revista amb un format basat en entrevistes a persones vinculades a la comarca i al món cultural, formalitzat en suport paper, 20 pàgines a 4 tintes i format 390 x 260 mm.

3.3. Llibres
Arte, cultura e impostura. Escritos y documentos de agitación cultural en el País Valenciano, de l’escriptor i activista Domingo Mestre [United Artists from the Museum] i amb un pròleg de Narcís Selles.
El nombre de pàgines són 152, les mides 235 x 160 mm i el tiratge de 1.000 exemplars.
[…] el principal valor del llibre de Domingo Mestre és el fet de documentar des de dins algunes de les dinàmiques socials i artístiques que es van donar a València durant deu anys, del 1997 al 2007, i de fer-ho no com un observador distant i desinteressat, sinó com un veritable agent revulsiu, imbuït de passió i altament involucrat en tot el que la seva escriptura formalitza. Una escriptura, val a dir, radicalment performativa en la seva aspiració de transformar les maneres de copsar i entendre la realitat, i, en aquest sentit, coherentment imbricada amb la seva pràctica com a artista i activista sociocultural. […]
text extret del próleg de Narcís Selles

PCD’A 2006>2013
Publicació/resum de les activitats del projecte Priorat Centre d’Art, editat en paper a 4 tintes, 148 pàgines de format 297×297 mm. Amb una introducció d’Octavi Rofes.