En aquesta gran època… les paraules són puny

Dissabte 28 de maig de 2016, 19h, Sala d’actes de l’ajuntament de La Morera de Montsant

cartell JM def

Autor: Jordi Martí FontPortada_Paraules_són_punys

Editorial: Edicions del 1979, www.edicionsdel1979.cat

Portada de Jordi Borràs, www.jborras.cat

206 pàgines, Barcelona, setembre de 2015

Fragment del pròleg de Xavier Díez

L’obra a què s’enfronten els lectors és una reflexió imprescindible al voltant de com la privatització del llenguatge ha implicat, en termes de Susan George, un pensament segrestat: una impotència social a l’hora de resistir-se a l’opressió del capitalisme despietat que hegemonitza el nostre entorn. Es tractaria d’una reflexió oberta sobre com el poder s’ha apropiat de la matèria primera del pensament, és a dir els mots, als quals se’ls subverteix del seu significat primigeni i es reomple d’una nova semiòtica al servei del poder, de manera que així, com ja vaticinava George Orwell, tota dissidència resulta impossible, i la impotència esdevé el sentiment generalitzat enfront la injustícia política.”

L’obra

En aquesta gran època… les paraules són punys” és un text reflexiu i fragmentari sobre la dominació que s’exerceix a través del llenguatge i les possibilitats de subversió que davant d’aquesta dominació tenim.

L’autor parteix d’una estructura volgudament fragmentària a partir de la qual construeix un fresc sobre dominats i dominadors, sobre les paraules del poder i les de la resistència, sobre els continguts i els continents, sobre els significats i els significants… per demostrar que les paraules i el llenguatge, en principi neutres, sempre tenen amos. En la lluita per l’hegemonia, el llenguatge és central.

El llibre s’organitza en tres capítols de llargada molt diferent. El primer,, breu, “Un de tres”, inclou tres reflexions breus sobre l’adequació dels significats a les paraules que els contenen a partir de tres dels fets que van desencadenar la reflexió lingüística en l’autor.

El segon és un recorregut cronològic i personal per molt diversos autors i autores que han reflexionat sobre el llenguatge, sobre la seva adequació a la descripció de la realitat, sobre l’arbitrarietat dels seus significats, sobre qui dóna sentit a les paraules, sobre com ho fa, sobre com es pot desmuntar la dominació… Jordi Martí Font hi parla de Plató, Aristòtil, Habeas Corpus, Tàcit, Montaigne, Saussure, Maragall, Karl Kraus (de qui manlleva el títol del seu article “En aquesta gran època” per donar títol al llibre), Wittgenstein, Brecht, Orwell, Anna Akhmàtova, Hannah Arendt i molts altres.

El tercer capítol és el més extens i s’hi recullen definicions o redefinicions de paraules reapropiades com si es tractés d’un diccionari en què cada un dels mots és definit a partir d’un text de tipologia diversa. Així, les definicions es fan a partir de poemes, petites obres de teatre, diàlegs, proses poètiques, articles periodístiques, petites narracions…

L’autor

Jordi Martí Font és doctor en Filologia Catalana per la URV (2015) també és Màster en Tendències Actuals de l’Estudi de la Literatura (2004) i Màster en Estudis Superiors de en Llengua, Literatura i Cultura Catalanes (2013) per la mateixa universitat. Treballa, des de fa deu anys, en l’Ensenyament Secundari públic i ha fet classes de Llengua i Literatura Catalana i Castellana, Llatí i Arts Escèniques. Ha treballat com a home de fer feines, cuidador, manobre i pagès; i com a corrector lingüístic i periodista durant 15 anys. La seva tesi doctoral porta per títol “Josep Llunas, la literatura obrerista i la construcció de l’anarquia en català” i manté el blog Prendre la paraula: (http://blocs.mesvilaweb.cat/jordimartif69/)

És cantant i guitarra del grup Llunàtics, amb qui ha publicat dos discos, ha fet programes de ràdio a Ràdio Falset i Tarragona Ràdio i com a comentarista participa actualment a Ràdio Terra. Ha publicat els seus articles en més de setanta capçaleres de paper i digitals, ha coordinat la revista Catalunya de la CGT de Catalunya. És membre de la Secció Sindical de la CGT de Tarragona Deixa de ser una illa-CGT. A les Eleccions municipals de 2011 va ser segon en la llista de CUP a Tarragona i en les del Parlament de 2012 va encapçalar la llista per la demarcació de Tarragona. A les municipals del 2015 va ser elegit regidor a Tarragona per aquesta llista.

Ha recollit els seus articles en els llibres “Ni Nadal ni Setmana Santa. El Camp: deu anys d’opinió crítica” (2008) i “Visions perifèriques de combat” (2012), i ha participat en nombrosos llibres col·lectius com la reedició d’”Anarquisme i alliberament nacional” (2007), “Infectació” (2007), “Jo sóc aquell que em dic Gerard” (2010), “Per què volem un estat propi” (2012), “Mecanismes de porositat” (2012) o “Hasta luego, Pablo” (2015), així com en diversos edicions dels aplecs de poetes La Nit de la poesia a Tarragona o Bouesia.

Algunes opinions sobre el llibre:

Albert Ventura a Núvol:   http://www.nuvol.com/opinio/jordi-marti-font-les-paraules-com-a-punys/

Meritxell Cucurella al seu blog “dedesitx”:             https://deldesitx.wordpress.com/2015/11/16/danimes-lliures-i-de-llibres-sempre-lliures/

Ferran Aisa a “El Punt/Avui”:                 http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/930262-salvar-les-paraules-en-la-confusio-de-babel.html

Al “Tràfic d’abstraccions”, programa a Tarragona Ràdio de la Núria Calvó:                          http://www.tarragonaradio.cat/contingut_programa/trafic_dabstraccions_amb_nuria_calvo/4/828/9732

A El9Nou, televisió de Vic:                          http://www.el9nou.cat/tvcarta2_o_0_1/1/12029/francesc-homs,-joan-miquel-oliver,-marti-dominguez-jordi

Estructura addicional de creació i adequació de potencial específic