Addend
Carrer de l’Obac, 50
La Morera de Montsant
Priorat
Contacte
Transport 41°15’52.5″N 0°50’28.5″E
L’equipament es troba situat a la Morera de Montsant, municipi septentrional de la comarca del Priorat, protegit per la serra de Montsant, a 743 m d’altitud i amb una població de 158 habitants, que forma part del Priorat històric i que té com a nucli agregat Escaladei, l’antiga conreria i la Cartoixa. La cartoixa d’Escaladei és l’origen i indiscutible referència històrica de la comarca.
Cal valorar i potenciar l’atractiu de l’entorn rural, i del Priorat en particular, sovint massa invisibilitzat o associat al folklorisme o a l’àmbit de la cultura popular, com a territori susceptible d’intervenir-hi conceptualment i formalment, i d’aplicar-hi estratègies pròpies de creació i dinamització social, econòmica i cultural. Es tracta de la possibilitat de dotar-lo de noves mirades, actualitzades, crítiques i compromeses, amb l’objectiu que la suma de totes aquestes aportacions configurin, com un mosaic, l’imaginari d’aquest territori. La ubicació, amb les característiques diferenciades, singulars i referencials de la Morera de Montsant i del massís muntanyós, és un ingredient molt important en el conjunt del projecte.
Generar una construcció real en un indret determinat, amb unes actuacions escaients, comporta unes noves activitats, uns nous usos i, per tant, un nou conjunt de qualitats que acaben atorgant-li uns nous valors i finalment un nou significat simbòlic a aquest indret, generant a la vegada nous models socials, econòmics i culturals.
També podríem anomenar el seguit d’intangibles col·laterals que, a partir d’un equipament d’aquesta singularitat, amb voluntat de servei públic i amb l’objectiu d’imbricar l’espai social amb l’espai artístic i cultural, han de revertir positivament en el municipi i en la comarca, com en són la difusió i la dinamització.
Aquests darrers anys s’ha pogut comprovar com alguns dels municipis de la comarca han capitalitzat molt hàbilment un seguit d’actius físics o simbòlics d’acord amb les noves necessitats, socials i econòmiques, agafant com a base el seu potencial diferencial i com a punta de llança del seu desenvolupament: Falset amb el Castell del Vi, Marçà amb el Centre d’Interpretació de la Tortuga Mediterrània, Bellmunt amb el Museu de les Mines, Escaladei amb la rehabilitació de la Cartoixa, Siurana com a centre internacional d’escalada… La Morera de Montsant, tot i el seu evident desenvolupament i comptar amb la seu del Parc Natural de la Serra de Montsant, no ha acabat d’explotar el gran potencial que les seves característiques permeten i quasi demanen, especialment per la seva excel·lent ubicació i les seves virtuts paisatgístiques. La ubicació d’un espai cultural d’aquestes característiques li ha de conferir aquest plus de capital simbòlic i real d’acord amb les actuals necessitats de creixement dels àmbits rurals, i fer-ho amb una infraestructura conceptualment molt actual, inèdita en la demarcació i totalment allunyada de les activitats majoritàries en el Priorat, com són els cellers i les rutes del vi, les cases rurals, l’excursionisme i la restauració gastronòmica.