TANCATS AL MONTSANT. Taula de debat

dijous, 28 juliol 2022. 18.30 h

Seu del Parc Natural de la Serra de Montsant

La Morera de Montsant (Priorat)

Reflexions sobre els tancats perimetrals de finques agrícoles als voltants de la Serra de Montsant.

Participants:

  • JOSEP LASCURAIN [sgm.cat]
  • FERRAN MESTRES [Rucs de Montsant]
  • JORDI PASANAU [Celler Pasanau]
  • EUDALD CAMPS [Crític d’art]
  • LAUREÀ GINÉ [Biòleg]
  • MONTSERRAT CORTADELLAS [coordinació]

Tancats al Montsant reflexiona sobre una pràctica que, si bé des de sempre pagesos i ramaders han dut a terme, aquests últims anys ha proliferat i ha agafat una nova dinàmica fins a acaparar els debats sobre la seva necessitat, conveniència i utilitat. Ens referim als tancaments dels terrenys dedicats a l’explotació agrària per evitar que hi entrin les espècies de fauna salvatge que hi malmeten els cultius, bàsicament la vinya.

Darrerament, el conflicte que tradicionalment s’ha produït entre els animals i les persones que habiten el Montsant i la seva àrea d’influència s’ha incrementat, d’una banda, per la protecció que rep la fauna salvatge i les espècies endèmiques —porcs senglars, cabirols, cabres salvatges…— per part de col·lectius i institucions ecologistes i animalistes, i que, de manera natural, introduïdes o protegides per les institucions corresponents o vingudes d’altres contrades, cada vegada tenen més presència al Montsant; i, d’altra banda, per l’augment de cultius en els terrenys que conformen el Parc Natural de la Serra de Montsant i la seva àrea d’influència, bàsicament de vinya, que és un dels recursos econòmics més importants del Priorat, i per la necessitat dels pagesos d’acotar les explotacions agràries i preservar-les de la fauna.

Tancats al Montsant vol evidenciar aquest fet encara poc perceptible des d’una mirada externa, però que agafa força com a problema a resoldre per part de la ciutadania afectada.

Josep Lascurain. www.sgm.cat. Serveis ecosistèmics, ciència aplicada al món real.

Ferran Mestres. Regidor d’agricultura de Cabacés, conseller de mediambient del Priorat. Rucs de Montsant. https://rucsdemontsant.wordpress.com/

Jordi Pasanau. Celler Pasanau. www.cellerpasanau.com.

Eudald Camps. Llicenciat en Filosofia i en Història de l’Art, és comissari independent i crític d’art. www.eudaldcamps.com.

Laureà Giné Benaiges. Biòleg. Actualment treballa a la Generalitat de Catalunya, a l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental a Tarragona.

Montserrat Cortadellas. Arts visuals. Addend/Associació Comissariat. www.addend.comissariat.cat

TANCATS AL MONTSANT

Estructura addicional de creació i adequació de potencial específic