New Media Art amb Processing i Arduino: interacció món real amb virtual

cartell FV-3

New Media Art amb Processing i Arduino: interacció món real amb virtual

Taller de Fèlix Vinyals

Activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través de l’ICE URV amb una certificació de 15 hores (codi 7000210021)

Què farem?
En aquest taller pràctic aprendrem a programar Art Generatiu que respongui a estímuls del món físic; és a dir, barrejarem el món virtual amb el món real a través de sensors.
La part virtual serà un entorn de gràfica generativa que la programarem amb Processing, un llenguatge de programació senzill i molt potent en l’àmbit multimèdia. I la part del món real –sensors de llum, moviment, distància, etc.– la programarem amb Arduino. Així doncs, barrejant Processing i Arduino tindrem una combinació que ens permetrà crear entorns multimèdia interactius.
El curs es resumeix, doncs, en dos blocs:
–En el primer, aprendrem a programar l’Arduino i a llegir diferents sensors que hi connectem, així com controlar diversos actuadors, com motors, llums, altaveus…
–En el segon bloc, aprendrem a programar amb Processing, i vincularem tot el control del món físic que hem après a fer amb l’Arduino amb el món virtual del Processing.

Què has de portar?
Has de venir al curs amb un portàtil amb els següents programes instal·lats:
Processing: https://processing.org/download
Arduino: http://www.arduino.cc/en/main/software
Drivers: https://drive.google.com/open?id=0B2LnoqyrisyTZUp3MTlocS15eUk

Altres
Tot el material necessari electrònic –com l’Arduino, sensors i actuadors– el facilitarà el professor.

Professor
Fèlix Vinyals va néixer a Barcelona el 1986. És enginyer electrònic (UPC), enginyer biomèdic (UB) i professor d’art digital. Forma part de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC) i del col·lectiu d’artistes Oxygen, del Kinetica-Museum del Regne Unit.
Treballa en una branca de l’art digital que ell anomena “art biotrònic”, que com a resultat presenta unes instal·lacions interactives que barregen les constants vitals del cos humà amb l’electrònica, on es vol explorar la vinculació entre societat, tecnologia i cos humà.
És el director i docent del postgrau “Arduino: via lliure a la teva creativitat tecnològica” de la UPC. Imparteix seminaris i tallers sobre art digital, interacció amb l’entorn, hacking musical i altres temes relacionats amb universitats i centres de Barcelona i puntualment amb universitats britàniques.
Ha exposat les seves obres en diversos festivals, com el DrapArt del CCCB; L’Estrany: Festival de Música Electrònica Insòlita; el centre de producció i recerca d’arts visuals Hangar.org de Barcelona; el Fields Art Festival de l’Empordà; i la mostra d’art StripArt de Barcelona, entre d’altres. La seva obra ha aparegut en mitjans de comunicació com el programa Siglo XXI de Radio3 (RNE). Ha estat ponent en el First International Workshop on Brain-Computer Music Interfacing, a la Plymouth University (UK), i al Transmission Symposium: Strategies for Brainwave Interpretation in the Arts, de la Bournemouth University (UK).
http://www.lavanguardia.com/local/girona/20161108/411684554834/ingeniero-catalan-crea-arte-activa-emociones.html

Calendari
Del 18 al 20 de novembre de 2016.

Divendres 18, de 19 a 20.30.
Dissabte 19, de 10 a 14 i de 16 a 20.
Diumenge 20, de 10 a 13.30.