Muda

Muda

Núria Subietas

_procés de canvi de les estructures epidèrmiques protectores_

I si em fabrico una muda, que em protegeixi

mentre em transformo els vicis adquirits?

I si m’enfilo el silenci sonor de cel i terra i m’aturo a ballar-lo

i faig del prescindible una sopa a foc lent

i evaporo fins a esdevenir essència?

I si el que necessito és únicament contemplar, tornar enrere

i remoure les pedres per embastar-les

i perdonar els marges?

Ser la flor que tenyeix lentament, marcir-me i desaparèixer,

que només en quedi el color.

La meva intenció és muda:

Podrem viatjar pels segles dels segles.

Anem-hi

Inicialment Muda era un projecte tèxtil d’aquella segona pell, la de cotó verge, la que protegia l’ànima i la dotava d’espai necessari per transformar-se. Un patró de la pell de l’hàbit que no feia un monjo qualsevol de la cartoixa d’Escaladei. Sobtadament ho vaig sentir, les monges cistercenques de Bonrepòs demanaven formar-ne part, i és quan va esdevenir un projecte més enllà de la segona pell, del cos i l’ànima buscant transformar.

El Montsant amaga la història de dues comunitats que van conviure desunides amb una rivalitat col·lectiva, tot compartint un llegat, un indret i un univers comú: el repòs, el silenci, la fe que mou les muntanyes del Priorat, el pecat, el perdó, la pau, la guerra, el saber… Tot sense forma, o potser una forma abstracta que en aquest projecte esdevé dansa, poesia, espai sonor i físic. Aquesta creació visual sonora i tèxtil busca mudar el silenci tot murmurant una forma de reconciliació i perdó.

Et convido a tancar els ulls i sentir el buit tan ple que deixa la muda. Un canvi intern i invisible que hauràs d’imaginar. Escolta més enllà, resta quiet, viatja en el temps, balla si vols.

No podem canviar la història, però sí transformar-la des del present si ho sents.

La peça és un espai de transformació obert a qui en vulgui formar part. Un esquelet manipulable que pots tacar, modelar o escriure-hi tot allò que t’agradaria mudar, ja sigui personal o formi part d’una utopia. Amb els teus pensaments pots aportar canvi.Muda. Un projecte artístic de Núria Subietas comissariat per Addend, amb la col·laboració dels artistes Arnau Casanoves a la part sonora i Òscar Hidalgo a la part visual.

L’Arnau Casanoves és l’artista multidisciplinari que ha realitzat la part sonora de Muda, un projecte de Núria Subietas comissariat per Addend que neix al voltant de la Morera de Montsant, concretament entre la Cartoixa d’Escaladei i el Monestir de Santa Maria de Bon Repòs. En aquesta acció sonora l’Arnau ha enregistrat un procés de canvi i transformació mitjançant un diàleg improvisat entre espais i paisatges, i tot allò que no es pot percebre però que hi és.

Silva Loquens és el pas següent que ha fet l’Arnau Casanoves. Ara busca les freqüències elèctriques de les plantes, que amplifica amb un sintetitzador. Juntament amb un acordió diatònic MIDI, com a pas intermedi entre la música experimental i la d’arrel, improvisa sobre aquestes freqüències que ens parlen de les plantes i del seu estat, de l’hora del dia, de la fase lunar, de l’estació de l’any... El dia 31, a les 12 del matí, realitzarà una acció sonora d’uns trenta minuts, on podrem veure aquest diàleg en forma d’improvisació, un passatge que passarà per diferents estadis i paisatges. Ens hi acompanyes?

Núria subietas. Muda

Estructura addicional de creació i adequació de potencial específic