Pere Bargalló Bozzo. Mestre quadranter

http://amural.info

Partint d’una idea inicial –la recuperació de l’ofici de Mestre quadranter– es vol parlar del territori, de les gents que hi viuen, de la memòria o del que a les gents de la Morera de Montsant els abelleixi.

El Mestre quadranter
Mestre quadranter se’n deia a la persona que dissenyava i construïa quadrants solars, altrament anomenats rellotges de sol.
L’any 2014 vàrem construir un rellotge de sol en un lloc de l’illa de Menorca, vegeu-ne el procés i el resultat a:
http://amural.info/?p=3351.
La Societat Catalana de Gnomònica té documentats 49 rellotges de sol a la comarca del Priorat, un dels quals a la Morera de Montsant i un altre a la cartoixa d’Escala Dei
El Mestre quadranter l’imagino com algú nòmada que recorria el territori amb les seves eines. Que restava allà on era cridat –masies, pobles, temples– el temps suficient per fer els càlculs específics al rellotge de sol corresponent a cada indret, dibuixar-lo i construir-lo.
El mestre quadranter sabia que la terra girava sobre ella mateixa a la vegada que ho feia al voltant del sol.
Tenia coneixement que el gòmon d’un rellotge de sol és una sageta que apunta a l’estrella polar i que la trajectòria que descriu sageta és l’ eix on gira l’esfera celeste. Com qui fa girar una ombrel·la.
També sabia que no hi ha cap rellotge de sol igual, que cada lloc de la terra és únic i té el seu lloc propi dins l’univers. I que quan son exactament les 6 en punt a la Morera ja has fet tard a Cornudella.
Un rellotge de sol no necessita cap altre cosa per funcionar que la llum del sol. Com diu un dels molts lemes que il·lustren els rellotges: Tempora si fuerint nubila, nullus ero. Si està ennuvolat, no hi soc.

Proposo:
Fer de mestres quadranteres a la Morera de Montsant.
La primera part del projecte serà presentar-lo en una trobada pública al poble. Amb les persones interessades es cercarà un possible emplaçament –un mur– on col·locar el rellotge. A continuació es faran els càlculs per a un quadrant solar situat en aquell indret específic: latitud i longitud exacta, declinació de la paret respecte el sud, equació del temps i angles estilar i subestilar del gnòmon.
Amb les dades resultants dels càlculs ja es podrà dibuixar l’estructura horària del rellotge. Aquí és on comença la segona part del projecte: el rellotge de sol que es vol fer anirà il·lustrat amb un lema (com quasi tots els rellotges de sol) i unes imatges d’allò que la gent de la Morera vulgui. Serà una ocasió per parlar del territori, de les persones, oficis, memòries o reivindicacions que vulguin plantejar. Això es farà discutint quin o quins elements (documents, arxius, fotografies, textos, etc… ) han de ser incorporats al disseny final del rellotge. Un cop escollits i recopilats lema i elements es dissenyarà la composició gràfica de la peça completa. Aquesta segona part culminarà amb la presentació pública del disseny final del rellotge.
La tercera part del projecte és on hi tenen cabuda les possibilitats que ofereix l’eina Litoràmica. En primer lloc el disseny final es transferirà sobre rajoles, s’enfornarà, s’esmaltarà i es tornarà a enfornar en un taller de ceràmica. Finalment es col·locaran les rajoles al mur en una jornada comunitària en la que si no està ennuvolat podrem comprovar que el rellotge funciona.

Si esteu interessats a seguir les diverses fases —virtuals i presencials— de desenvolupament del projecte participatiu Mestre quadranter de Pere Bargalló, deixeu-nos el vostre correu electrònic i us en mantindrem informats.

    Estructura addicional de creació i adequació de potencial específic